RESUME FATIMAH SYARHA - Fatimah Syarha

728x90 AdSpace

Terkini

RESUME FATIMAH SYARHA


PROFIL DIRI

NAMA            
: Fatimah Syarha binti Mohd Noordin
IC                  
: 841017-11-5004
TARIKH LAHIR 
: 17 Oktober 1984
UMUR
: 31 tahun
WARGANEGARA
: Malaysia
BANGSA
: Melayu
STATUS
: Berkahwin
ALAMAT
: Gombak, Selangor
MOBIL
: 013-9578063/ 019-6758063/ 013-2808063 ( Pejabat )
E-MAIL
: sebarkanbahagia@gmail.com


PRINSIP HIDUP

Lailahaillah. Muhammadurrasulullah. 

Langkah jihad ini tak maju dek puji, tak mundur dek keji,
tapi kan tetap melangkah memburu janji Ilahi.


PENGALAMAN BEKERJA/ JAWATAN

TERKINI
·      Pengarah Urusan, di Syarikat Sebarkan Bahagia Sdn. Bhd.
·      Penulis buku, kolumnis dan editor.
·      Perunding motivasi.
·      Tetamu Radio, IKIM.fm dan Salam.fm.
·      Tetamu TV (Murobbi Rancangan Realiti TV Adik-adikku/ 3 Ustazah Astro Oasis/ TV Al-Hijrah/ RTM/TV9/TV3).
·         Panelis rancangan Al-Hidayah 2015, Srikandi Syurgawi TV9, 2015, hos rancangan Semanis Kurma 2015, Fiqh Wanita TV3 2015,
·      Duta tudung labuh Torfina. (www.sebarkanbahagia.com)
·      Aktif sebagai ahli panel forum, ceramah, seminar, bengkel penulisan, konvensyen dan sebagainya di institusi-institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar negara, syarikat-syarikat korporat, masjid-masjid, komuniti, sekolah-sekolah rendah dan menengah.
·      Sering menerima jemputan di seluruh Malaysia dan di luar negara seperti di Amerika, Australia, Brunei, Singapura dan Mesir.
·      Pengajar Kelas Tahfiz Ulama Kecil Percuma untuk anak-anak sendiri dan anak-anak masyarakat. (Nombor pendaftaran: 002369737-U).
·      Murabbiah Usrah Tautan Hati, Kelas Pengajian Muslimah Percuma Secara Berdepan dan Maya untuk muslimah Malaysia di seluruh dunia. (Nombor pendaftaran: 002369742-D).

LEPAS
·      Tenaga pengajar di Universiti Malaya.
·      Pelajar Ph.D.
·      Penulis skrip drama ‘Aku Ada Wali’, untuk TV Al-Hijrah.
·      Ketua Pengarah, Tim Panel Editor UIAM, 2004-2005.
·      Fasilitator Pro-CAST Consultancy Sdn. Bhd, 2004-2007.
·      Naqibah, Study Circle Package under Co-Curricular Activity Centre, 2005/2006.
·      Guru Sekolah Rendah Ibnu Katsir, Februari 2007.
·      Eksekutif Komunikasi Korporat, Kolej Teknologi Darul Naim, 2008.


ANUGERAH
  1. Calon Anugerah Dakwah Negara Ketegori Pendakwah Muda 2015 
  2. Pelajar Anugerah Dekan.
  3. Novelis Sayembara Mengarang Novel Remaja, sempena Jubli Emas DBP 2006. (Tempat ketiga peringkat Nasional)
  4. 50 Top Malaysian Best Titles for International Rights. (Kisah Haiwan Makkah)
  5. 50 Top Malaysian Best Titles for International Rights. (Kisah Haiwan Madinah)
  6. Finalis Top 5, Anugerah Buku PNM – RTM 2013 (Cinta High Class)
  7. Finalis Top 5, Drama Paling Popular Di Laman Sosial, Anugerah Skrin 2014 - Aku Ada Wali.
  8. Finalis Top 5, Drama Siri Terbaik 2014 -  Aku Ada Wali

PENULISAN

NO.
TAJUK BUKU
TAHUN PENERBITAN
1
Petua Membuat Orang Jatuh Cinta
2005
2
Ko-editor Anakku Soleh Anakku Hebat
2005
3
Tautan Hati
2006
4
Duhai Teman Sejatiku
2007
5
Ko-Penulis Mak Abah Redailah Anakmu
2007
6
Palestin Tak Pernah Gentar
2008
7
Seindah Mawar Berduri
2009
8
Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul
2009
9
Palestin, Kami Datang
2010
10
Kisah Haiwan Makkah
2010
11
Kisah Haiwan Madinah
2010
12
Syabab Musafir Kasih
2011
13
Sebarkan Cinta-Mu
2011
14
Cinta High Class
2012
15
Risalah Hati Raja Sehari
2013
16
Kolumnis Majalah Solusi
Setiap bulan
17
Kolumnis Majalah Mukminah
Setiap bulan
18
Kolumnis Majalah Anis
Setiap bulan
19
Kolumnis Majalah Usrati
Setiap bulan
20
Kolumnis Majalah HALUAN
Setiap bulan
21
Aku Ada Wali
2013
22
9 Nota Cinta
2014
23
Adikku Boleh, InsyaAllah
2014
24
Kesayangan
2014
25
Cik Abang, sudi nikah satu?
Januari 2015
26
Saat Hati Berdebar Cinta
April 2015
27
Cinta Potato Spring
April 2015
28
Ustazah, Nak Tanya Sikit? (UNTAS)
Ogos 2015
29
Berlumba Dengan Ayam ( BDA )
Oktober 2015
30
Ingin Segera Nikah (Novel)
Dalam pembikinan 2015
31
Setiap Hari Ada Cinta
Dalam pembikinan 2015
32
Meminang Dipinang
Dalam pembikinan 2015
33
Tenang Di sampingmu
Dalam pembikinan 2015
34
Bila Cinta Retak
Dalam pembikinan 2015
35
Tip Top Pelajar Muslim
Dalam pembikinan 2015
36
Kuimpikan Tabteela
Dalam pembikinan 2015


LATAR BELAKANG PENDIDIKAN

TAHAP PENDIDIKAN
SEKOLAH/INSTITUSI
TARIKH
GRED/
ANUGERAH
Master dalam Kulliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan Pengkhususan dalam Fiqh & Usul Fiqh.
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia   (IIUM)

2011


3. 897

Ijazah bacaan Al-Quran bersanad dan Daurah Bahasa Arab
Universiti Syeikh Ahmad Kiftaro, Damsyiq,Syria.

Mac-Julai 2007


Best Student


Ijazah dalam Kulliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan. Pengkhususan dalam Fiqh Psikologi
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia   (IIUM)
2003-2006
CGPA 3.569
Pelajar Anugerah Dekan hampir setiap semester
Sijil Matrikulasi
Pusat Matrikulasi IIUM
2002-2003
CGPA 3.739
Pelajar Anugerah Dekan hampir setiap semester

SEBAHAGIAN JEMPUTAN


NAMA PROGRAM
TARIKH
TEMPAT
ANJURAN
1
Konvensyen Bidadari
31 Ogos / 1 September 2013
Putrajaya International Convention Center
IMuslim
2
Cintaku Hingga Ke Jannah
2 September 2013
UITM Merbok,Kedah
UITM
3
Ekspo Buku Islam Pahang 8
27 September Hingga 6 Oktober 2013
Kuantan Parade, Pahang
Sinergi Ilmu
4
Forum Remaja:Aku Dibius Cinta
26 September 2013
UIAM,Kuantan
Sinergi Ilmu
5
Forum Perdana:Cinta Itu Fitrah,Jangan Menjadi Fitnah (Raikan Cinta)
1 Oktober 2013
Politeknik Ungku Omar
Majlis Perwakilan Pelajar,Politeknik Ungku Omar
6
Konvensyen Wanita:Keluarga Sakinah Pembangun Ummah
6 Oktober 2013
Masjid Putra,Putrajaya
Masjid Putra,Putrajaya
Biro HALUANITA
7
Forum:Saat Lafaz Sakinah
9 Oktober 2013
Masjid Sayyidina Abu Bakar,UTeM
UteM
8
Program Tamrin:”Ukhwah Mekar Setaman”
24-24 November 2013
Masjid Saidina Hamzah,Kg.Batu Muda KL
Usrah Tautan Hati(UTH)
9
Ekspo Buku Islam Selangor 9
24 Oktober – 2 November 2013
Dewan Serbaguna Au2,Taman Seri Keramat
Seinergi Ilmu
10
Forum Baitul Muslim:”Kau Aku Berbeza,I DRIVE,U BACA PETA”
18 Oktober 2013
Multi-Purpose Hall,UTP
HELWI
11
Forum:”Sebelum Aku Bernikah”
24 Oktober 2013
Dewan Kuliah Utama,UNISZA
3P,UNISZA
12
Appearance Workshop:”Indahnya Akhlak Kerana Peribadi”
14 Oktober 2013
Masjid Sultan Badlishah,UUM
Biro Hal Ehwal Siswi DPP Sime Darby,UUM
13
Konvensyen Belia Relawan Haluan “KOBAR”
2 & 3 November 2013
Pusat Konvensyen,Kolej Universiti Islam Antarabangsa
HALUAN Malaysia
14
Seminar “Bagaimana Menyentuh Hati”
 10 November 2013
UIA
UIA
15
START YoungStars “Remaja Pewaris Ummah”
7 & 8 Disember 2013
Pendang Lake Resort,Pendang Kedah
HALUAN Malaysia
16
Thousand Words for GAZA & ISLAM Awareness:Forum Capuccino Cinta
11- 16 Mac 2013
Kolej Matrikulasi Perak

17
Bidadari Syurga
6 Mac 2013
IIC Creat Hall
International Islamic Collage
18
Muktamar LOUISVILLE
21- 25 December 2013
Kentucky,Crowne Plaza at the Airport,US

19
Konvensyen “Cinta Dambaan Syurga”
18 Januari 2014
Dewan Sultan Iskandar,UTM JB
UTM
20
Sembang santai bersama Penulis
5 Mei 2014
UIA Kuantan

21
Sembang Anak Muda:Aku Cinta DIA
1 Februari 2014
Kawasan Lapang Sebelah Dewan Sivik Jabi
NISA’ SETIU
22
Sembang Santai:Aku Ada Wali
18 Februari 2014
Dewan Al-Farabi,IPG Kampus Dato’ Razali Ismail K.trg
Biro Agama,Moral dan Disiplin,IPG
23
Karnival Anak Muda Islam
23 Februari 2014
Masjid Ahmadi Rantau panjang
Pemuda Masjid Ahmadi Rantau Panjang,Klang
24
Ekspo Buku Islam 10
28 Februari -9 Mac 2014
Dewan Cempaka SARI,Kompleks Perbadanan Putrajaya,Presint 3,Putrajaya
Sinergi Ilmu
25
Seminar Muhasabah Cinta:Intai Cinta Menuju Jannah
15 Mac 2014
Koleh Pofesional Mara,Bandar Penawar
Biro HALUANITA
KPM
26
Kuliah Dhuha Muslimat:Pemilik Cintaku Selepas Allah Dan Rasul
17 Mei 2014
Masjid Al Ridhuan,Hulu Kelang

27
Paradise Women:In The Foostep of Fatimah r.a
16 Mei 2014
DK500
Graphic Media
28
MEKAR 2014
Oktober 2014
Sydney, Brisbane
Persatuan Pelajar Malaysia Australia
29
Bicara Selebriti
12 September 2014
Balai Islam,Kota Bharu

30
Ladies Night:Untukmu Wanita
5 September 2014
KUIS

31
URBAN = SURVIVAL
28 September 2014
Dewan Syarahan Masjid Negara,Kuala Lumpur
HALUANSISWA,UNIKL
32
Karnival Mahabbah Masjid Kristal 2014:”Ilmiah dan Ibadah”
18 – 20 September 2014
Masjid Kristal, Terengganu
33
 Persis Srikandi:Agar Bidadari Cemburu Padamu
21 September 2014
Banquet Hall,Office Of Campus Director,IIUM Kuantan

34
Program Amal Kembara Bayu Syahadah
27 September 2014
Komplaks Taman Seni Ilsam Selangor,Shah Alam
Maahad Tahfiz:Bayu Syahadah
35
Pesta Buku UPSI:Bersama Penulis
24 September 2014
Dewan SITC,UPSI
Perpustakaan Tuanku Bainun,UPSI
36
Program “CINTA”:Carilah Ilahi Nikmatilah Tarbiyah AjaranNya
29 November 2014
Masjid ASY-Syakirin KLCC

37
Bicara Cinta Al-Fatih
26 September 2014
Surau Sufi,Kolej Matrikulasi Selangor
Jawatankuasa Perwakilan Pelajar Kolej Matrikulasi Selangor
38
Forum:Ku Pinangmu Dengan Bismillah
9 Oktober 2014
Masjid UKM
Lajnah Tarbiyah dan kepimpinan PMFPI
39
Minggu Aspirasi Sains Sosial
9- 13 November 2014
Dewan Perdana UNISZA
UNIZA
40
Konvensyen Bawaku Ke syurga
15 November 2014
DUP D USM INDUK
USM
41
Seminar Hijab:Pilihanku Kebanggaanku
29 November 2014
Dewan Sultan Iskandar UTM Johor Bharu
UTM
42
Forum Perdana:”Cinta High Class”
21 November 2014
UPM
UPM
43
Kuliah Tazkiyatun Nafs
24 November 2014
Musalla Engineering,IIUM
IIUM
44
Sambutan Jubli Emas:SMA Diniah Islamiah 1964-2014
12 – 14 Disember 2014
Dataran SMA Diniah Islamiah
SMADI
45
Forum Lost:Back To Basic
12 Disember 2014
USM
PIP,USM
46
Budaya COUPLE:Antara Fitrah dan Fitnah
23 Oktober 2010
Dewan Kuliah A,Fakulti Sastera dan Sains Sosial
UKM
47
Ceramah Kemuliaan Ramadhan
27 Ogos 2010

Fakulti Pengajian Al-Quran dan Sunnah
48
Forum Anjung Cinta
30 Jun 2012
Dataran Ilmu,UITM
UITM, Negeri Sembilan
49
Konvensyen:Bidadari
30 Jun 2013
Dewan Dato’Razali Ismail,IPG
IPG

50
Program Motivasi & Forum Perdana
30 Jun 2013
Surau Al-Ukhwah,Subang Bestari


51
Forum:Philosophy Cinta
22 Februari 2013
Dewan Terbuka Keusahawanan,UMK
Pembimbing Rakan Siswa UMK
52
Fiqh Puasa Untuk Wanita
5 Ogos 2010
ADM LT4,IIUM
Journalism Club IIUM
53
Bulan Penghayatan Islam 2012
29 Jun – 27 Julai 2012
IPG Kampus Perlis
Persatuan Guru Pelatih Islam,IPG
54
Kafe Cinta:’Bila Baju Melayu Bertemu Baju Kurung’
7 April 2012
Pusat Dakwah Islamiah Parol,Seremban

55
Creative Writing Workshop
1 Oktober 2011
Engineering LTI
Journalism Club,IIUM
56
Hari Apresiasi Bakat FPI
23 April 2012
UKM
Persatuan Mahasiswa Fakulti Pengajian Islam,UKM
57
Forum Di Anjung Cinta:Kahwin Muda
10 Mei 2012
Dewan Banquet UTM
Kolej Tunku Canselor UTM
58
Muslimah Day
2 Februari
UNIKL
UNIKL
59
Ceramah Perdana:Tentang Hati
2 Februari 2015
Dewan Sri Iskandar
Kolej Indera Sakti,UITM
60
Bidadari
30 & 31 Ogos
PICC Putrajaya
IMuslim
61
Konvensyen Bidadari Dunia
24 & 25 Mac 2012
Putrajaya International Convention Center

62
Forum Pengurusan Cinta Berteraskan Wahyu
3 Julai 2012
Dewan Nik Muhaiyudin Musa
IPG Kampus Pendidikan Islam,Bandar Baru Bangi
63
Konvensyen Fiqh:Wanita Dan Islam
19 & 20 Januari 2013
Malaysia Agro Exposition Park Serdang(MAEPS)
K-FIQH
64
Forum:Warkah Cinta Berbau Syurga
1 Disember 2011
Pentas Utama,Kolej Harun Aminurrashid
Jawatankuasa Mahasiswa Kolej Harun Aminurrashid UPSI
65
Cinta Kampus Tinta Bicara
21 September 2012
UNISEL
UNISEL
66
“Ya ALLAH,Aku Jatuh Cinta”
15 April 2011
Surau Al-Falah KAB
Pengajian Muslimah
67
Refleksi 2014
29 Disember 2014
TV Al-Hijrah

68
Fiqh Wanita
11 April 2014
Auditorium Aras 4

69
Kafe Cinta:Cinta Nafsu vs Cinta Ilahi
15 Mac 2013

70
Program MIZAN:Kau Terbela Sebagai Muslimah
26 Oktober 2014
Masjid Asy-Syakirin

71
Seminar Rumahku Syurgaku
27 Oktober 2014
Dewan Serbaguna,Masjid Wilayah Persekutuan,Kuala Lumpur
Bhgn. Perkahwinan dan Pembangunan Keluarga, JAWI KL
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM
72
Ceramah Motivasi MAIWP
30 Oktober 2014
Dewan Serbaguna Dar-As-Saadah

73
Program Seminar Fiqh
31 Oktober 2014
UUM,Kedah

74
Konvensyen Tadika HALUAN
2 November 2014
Klang

75
Dakwah melalui Multimedia
3 November 2014
UIA

76
Forum:Mini Karnival Sempena Maal Hijrah
6 November 2014
Masjid Jamek Bandar Karang,Pahang

77
Solat dan Fiqh Manhaj
8 November 2014
UITM Shah Alam

78
Program Pemantapan Sahsiah Pelajar STPM
10 November 2014
Pekan,Pahang

79
Bengkel Penulisan
10 November 2014
UNISZA

80
Forum Wanita Berkerjaya:Justice For Women
13 November 2014
UIA

81
Cinta Alat vs Cinta Matlamat       
16 November 2014
Masjid At-Taqwa Bukit Kapar

 82
Youth Seminar
16 November 2014
Singapore

83
Program Forum Perdana
26 November 2014
UPSI

84
Forum Perdana
27 November 2014
Masjid UKM

85
Seminar Hijab
29 November 2014
Dewan Sultan Iskandar,Johor


86
Seminar Intergriti Alam Perkahwinan
9 Disember 2014
Auditorium Seri Ayer Keroh, Melaka


87
reset Minda Muslimah
13 Disember 2014
Baling, Kedah

Simposium Baitul Muslim (USM)
88
Modul Anjakan Paradigma
17 Disember 2014
YADIM, Hulu Langat
HALUAN
89
Konvensyen:Cinta Dambaan Syurga
17 Januari 2015
UTM Johor Bharu
UTM

90
Indahnya Cinta Bersyariat
1 Februari 2015
Dewan Sri Mutiara Politeknik, Seberang Prai
Jabatan Pengajian Am

91
Simposium:Baitul Muslim
1 Februari 2015
Dewan Sri Pinang,Pulau Pinang
Majlis Ilmu Pulau Pinang
92
Demam Saranghae: Di Mana Maruah Kita
12 Februari 2015
Dewan Muktamar, Darul Quran, JAKIM, Kuala Kubu Bharu
Pejabat Agama Islam Daerah Hulu Selangor & Darul Quran JAKIM Kuala Kubu Bharu
93
Kau Terbela Sebagai Muslimah
21 Januari 2015
Rumah Fikir,Bandar Baru Bangi


94
Bicara Dhuha:Romantiknya Rasulullah
24 Januari 2015
Pentas Utama,Dataran Imam,Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah






95
Program Bicara Ustazah:Cemburu Seorang Wanita
23 Januari 2015
Auditorium Level 1B

96
Bicara Dhuha:Romantiknya Rasulullah
24 Januari 2015
Pentas Utama,Dataran Imam,Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

97
Youth Ace
25 April 2015
Kuala Lumpur
Langit Ilahi
98
Forum Bicara Ad-Deen
9 Oktober 2014
Kolej Mara Banting

99
Reclaim your Heart
8 Januari 2015
Masjid UNITEN
Kelompok Murni,Kampus Putrajaya
100
Ikhtilat dan Cinta Kampus
28 Mac 2015
UNIMAS

101
Anda Bijak Jauhi Zina
19 Februari 2015
Dewan Ibnu Yunus,Kolej Metrikulasi Kelantan

102
Cinta
3 Februari 2015
Lecture Theatre 1,Kolej Yayasan UEM
Musolla Communiy,UEM



                        
RESUME FATIMAH SYARHA Reviewed by Fatimah Syarha on 13:18:00 Rating: 5 PROFIL DIRI NAMA             : Fatimah Sya...

86 comments:

  1. SUBHANNALLAH..ALLAHUAKHBAR..ANDAI SAYA MAMPU MNEJADI SEPERTI USTAZAH FATIMAH SYARHA BINTI MOHD NOORDIN.. MABROUK USTAZAH. :)

    ReplyDelete
  2. Saya insan yang tak sempurna. Sentiasa hajatkan doa kalian. Resume ini bagi memudahkan pihak-pihak yang ingin menjemput saya ke tempat mereka bagi diusulkan kepada pihak atasan. Terima-kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seandainya saya ingin menjemput ustazah beri ceramah kat tempat saya Universiti Sultan Zainal Abidin ustazah boleh datang tak?

      Delete
  3. Resume ni belum diedit dan dikemas kini sepenuhnya. Oleh sebab itu ada percampuran bahasa Melayu dan Inggeris. Begitu juga ada maklumat yang belum dimasukkan.
    Harap maaf. Insya-Allah akan dinaiktaraf kemudian.

    ReplyDelete
  4. Subhanallah!
    really inspired!!!
    Alhamdulillah... terima kasih ustazah di atas perkongsian tentang diri ustazah...
    :) semoga boleh dijadikan ikutan... aminnn...

    ReplyDelete
  5. suka bace resume ustazah.. ^_^ excellent nye
    Bercita-cita utk mnjdi seperti ustazah

    ReplyDelete
  6. sgt teruja tgk resume ni..pncapain ustazah waktu study sgt mngkagumkan..u really inspired me..saya nak study dgn lbih gigih lagi pasni..

    ReplyDelete
  7. Sy rasa lebih bersemangat utk belajar bila tgok resume ustazah..

    ReplyDelete
  8. Subhanallah ustazah. Sudah jauh perjalanan ustazah dalam bidang dakwah. Melihat sahaja pada resume ustazah, sudah dianggap sbg dakwah yg boleh dijadikan contoh buat semua. Semoga ustazah terus tabah dan dipermudahkan Allah dalam berdakwah. Amin.

    ReplyDelete
  9. Salam Ustazah. Elok No tel ustazah dirahsiakan. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wbt. Jazakallah atas ingatan. Ini nombor telefon untuk urusan. bukan telefon peribadi. bagi memudahkan pihak yang ingin menjemput saya :)

      Delete
    2. stuju dgn pdapat salah seorang pengomen. 'good looking' tu rsnya tak perlu. mcm riak. tidak sesuai dgn title ustazah. hanya sekadar pendapat. mtk maaf kalau terasa

      Delete
    3. ap ko bodoh sangat ni??? paham tak ni resume??? bnda tu perlu...bkan untuk riak, tpi untk mnunjukkn potensi diri...good looking tu mksudnya berterampilan menarik...sma mcm saleman2 gunakan knsep ni...mksudnya, bila seseorng tu berterampilan menarik, ianya mmbntu kita mngenal orng itu dgn lebih yakin lagi...alaaa ak rasa orng bodoh mcm ko ni tak faham kottt...maksud good looking pun tak paham nak komen...cemburu la tu...DOLOP!!!!! FUCK YOU!!!

      Delete
    4. tegur biarla dengan penuh hikmah,tidak semua orang berilmu seperti kamu,kita orang islam setiap seorang merupakan pendakwah,bahasa kita melambangkan sikap kita,jagalah sahabat :)

      Delete
  10. Subhanallah...
    Sangat bagus...
    MOga saya juga secemerlang ustazah

    ReplyDelete
  11. subhanallah..boleh ust. kongsikandidikan ibubapa ustzah sup. km dpt didik ank jd mcm ustz. dan apakah ustazah lakukan utk semangt mnjadi cemerlang dlm pelajaran?

    ReplyDelete
  12. ustazah make up tak cantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jadi, jurugambar edit gambar jadi seolah olah make up.
      biasa terjadi ni pada saya. kat kedai buat gamabr ukuran pasport

      Delete
  13. salam buat ustazah.. teruskan usaha2 menyebarkan islam dan menyampaikan bahagia untuk semua sudi mendengar & membaca.. subhanallah & All the best!

    ReplyDelete
  14. saya nak jadi macam ustazah... muslimah solehah.. doakan saya..semoga ustazah sentiasa dirahmati allah..

    ReplyDelete
  15. Salam ustazah.."good looking" tu x pyh la letak. Kalo btul pon, resume tu akan nampak x professional... laenlah kalau nk masuk modelling. At the same time, menimbulkan fitnah. Timbang tara baik2 ya ustazah! oh satu lagi "strenght" tu patut eja "strength" with s kat ujung since you are projecting more than one strength.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa u yang nampak tak professional!

      Delete
    2. Ada betulnye ape yg si anon 21:22 ni cakap. Takkan ustazah nk melenting pasal benda ni. Apa2 pun sy di belakang ustazah. Maybe ade rasionalnya yg tak diberitahu kpd pembaca blog (^_^)

      Delete
    3. saya setuju gak ngan si anon 21:22.

      sebab pada awalnya x perlu pun resume mcm ni. saya sendiri pernah berurusan dengan ahli akademik, cara mereka menulis resume tidak begini. ianya lebih kepada CV. yang penting adalah pengalaman dan penerbitan. kalau mcm pointer bagai tu boleh je nak letak tp x penah saya tgk lagi prof letak mcm ni kat blog mereka.

      kesimpulannya boleh saja nak letak apa pun, tp ada baiknya on request. bukan letak mcm ni satu dunia bc. saya tahu ustazah dan pengikut ustazah akan kata..'saya x bermaksud untuk riyak..terima kasih tambah saham pahala saya kepada sesiapa yang tuduh saya riyak..' tapi saya harap ustazah pertimbangkanlah juga komen negatif orang lain jangan balas melulu (mcm selalu, bila ada org komen negatif ustazah suka melatah dan kata org utara 'pangkah awal2'.

      alhamdulillah masih ada yang bg komen negatif.

      no telefon x perlu pun.
      no kad pengenalan pun bahaya letak.
      gambar apatah lagi.
      good looking tu mmg mcm lawak saja.
      *sejak bila plak resume kene boh mcm ni, kita di sekitaran akademik bukan modeling agency.

      mcm saya kata, jgn melatah.

      semoga allah bg hidayah.

      ameen.

      Delete
    4. haiiihhhhh...orng mcm ko ni tak layak nk komen2...bodoh2...dah terang2 ni resume,bnda tu smua mnnjukkan potensi diri kita kat orng lain...pnting kot...cara nk promote diri, good looking tu mksudnya berterampilan menarik...bangang...bukan nk bangga ke ap sbb ad orng islam yg hebat mcm ustazah ni...dah tu nk komen pnjang2...konon nk tnjuk diri tu berpendidikan la konon...weh BODOH! sseorng tu hrus berterampilan menarik=good looking untk myakinkan orng lain kt dirinya. contoh la,klau ad seorng pljar yg serabai, bermbut pnjang, busuk, kusut,tak tau jga kebersihan brtnding jwatan Majlis Perwakilan Pelajar, dan lawannya pula berterampilan kemas dgn erti lain good looking, dan kau pulak si pngundi, ko nk undi yg mane??? tak payah cakap la...cnfirm2 orng bodoh sundal babi bangang mcm ko ni pilih yg serabai tu! jdi orng tah otak tarok mane tah?! weh! ko p FUCK muke ko sndiri la weh! nk sombong2kn orng lain pulak...ko nngok laaa...orng mcm ko ni yg busuk hati akn trima blasan... ko tungggu jlaaa...ko tunggguuu........

      Delete
  16. Salam. Ustazah IC nya boleh di rahsiakan untuk keselamatan. Hanya pandangan peribadi ^^
    Mohon maaf awal awal (:

    ReplyDelete
  17. Bismilahirrahmaanirrahiim.. Apa2 pun, Allah kan ada.. inshaaAllah ustazah dah tawakal sepenuhnya dan serahkan pada Allah lepas ni.. Apa yg blaku dtgnya dr Allah.. Wallahua'lam.. `peace ^________________^

    ReplyDelete
  18. assalaamualaikum ustazah..subhanAllah..ustazah seorang yang sangat hebat..bila ana baca resume ustazah, ana jadi lebih bersemangat untuk belajar, untuk jadi hebat macam ustazah..mohon doa ustazah agar ana juga mampu jadi hebat macam ustazah..dan semangat menuntut ilmu sentiasa subur dalam diri ana..P/s: ustazah, boleh tak ustazah kongsikan macam mana ustazah bahagikan masa untuk belajar, dakwah, berukhwah dan keluarga?,,dan boleh tak ustazah kongsikan macam mana ustazah cari masa untuk belajar semasa ustazah ambil degree dulu??..mohon sangat2 ustazah kongsikan supaya boleh jadi panduan bagi kami yang masih lagi berjuang menuntut ilmu..^__^

    ReplyDelete
  19. Hebat ustazah nih, datanglah UiTM jengka lagi.

    ReplyDelete
  20. syukran sangat2 kak fatimah...syukur...bnyak membantu presentation sy...im proud of you kak,,,tringin sgt mnjdi sprtimu...nmun rsa dri xlayak n xmmpu..doakn sy...

    ReplyDelete
  21. Subhanallah, menangis saya baca latar belakang ustazah. Tauladan yang baik buat para remaja dan belia. Mohon ustazah share lebih banyak tentang bagaimana perjalanan kehidupan ustazah sehingga berjaya ke tahap ini diiringi tips dan nasihat agar bisa menjadi panduan dan tauladan bagi kami. Kerana suri tauladan adalah dakwah paling mujarab dan berkesan. Jazakallah khairan kathira :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak logik apsal nak nangis pulak.

      Delete
  22. Alhamdullilah, terima kasih ustazah kerana telah menaikkan semangat ana untuk berusaha ke arah fastabiqul khairat. Resume yang ustazah sampaikan sangat terkesan di hati ana. Semoga ustazah akan terus berusaha ke arah mentarbiah umat islam mengenal Allah. Doakan ana agar dapat mengikut jejak langkah ustazah. Amin.. Allahuakbar.

    ReplyDelete
  23. allah..suka sangat baca resuma kak ha..!in shaa Allah,may Allah ease me to become likeed u on day..it's something inspired me to worked hardest..;-)

    ReplyDelete
  24. sgt impressed!!teruskan usaha semoga lebih bnyk memberi mnfaat kepada seluruh alam.aminn

    ReplyDelete
  25. AllahuAkbar ustazah. Andailah diri ni boleh menjadi muslimah sejati seperti ustazah. Pastikan gembira orang tua saya. :)

    ReplyDelete
  26. Tahniah Murabbiah Uswah dan Hannan...

    Adik2ku Insya ALLAH Boleh...


    -Nadzri Mustakim-

    ReplyDelete
  27. salam.resume anak didik yg comel2 tak de ke.kalau ada bgtau sy..

    ReplyDelete
  28. salam..yg no IC dan no telefon tu x perlu lah share..nnti kena kacau dengan budak2 nakal..tak tahu ye..lain kali jgn buat lagi

    ReplyDelete
  29. Harap-harap dengan ditampilkan resume Ustazah ini, dapat beri contoh, semangat dan menjadi ikutan kepada semua..Jarang sekali insan dapat tunjukkan semua resumenya..TQ

    ReplyDelete
  30. Salam 'alaik... :)

    Ustazah sangat hebat. Semoga sy mampu menjadi seperti ustazah suatu hari nanti... :)

    ReplyDelete
  31. Assalam ustazah..saya salah seorang yang amat meminati ustazah..saya suka baca penulisan ustazah dan amat terkesan di hati saya. saya tengok resume ustazah,bagusnya ustazah dalam membahagikan masa untuk berdakwah, berkeluarga dan sebagainya..semoga saya dapat mengikut jejak langkah ustazah..semoga ustazah sentiasa dilimpahi Rahmat oleh Allah S.W.T.

    ReplyDelete
  32. Replies
    1. saudara/i di atas jgn menghukum org riyak ya. Moga Allah redha ustzah. Moga Allah redha juga si pengomen di atas

      Delete
  33. Assalamualaikum,
    Sengaja nak membuka pintu-pintu fitnah nampaknya.

    ReplyDelete
  34. Amboi,sedapnya mulut manusia ni...sy x rs ustazah ni riyak..nape kalau org nak buat perkara baik,mudah sgt kita nak jatuh hukum...ustazah ni muda lg, byk ruang blh dia perbaiki...advise her not judge her...kalau bukan org muda nak tlg org muda siapa lg...support her....yau'mee yusof,dungun...ustazah,keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya satuju dengan ukhti miss myday. Nasihat , bukan menghukum :D
      Jazakumullah

      Delete
  35. Assalamualaikum Ustazah Fatimah yang banyak menyumbang inspirasi terhadapku.

    Ramai yg berpusu2 nak berdakwah termasuklah ustazah juga. Jujur saya katakan, lebih baik ustazah hanya aktif di ruangan penulisan sahaja. Suara ustazah lembut dan memikat. Ustazah bukan tidak pernah dengar pendengar yang memuji ustazah di ikim.fm. Saya yang wanita ini tiba-tiba sahaja rasa malu bila suara ustazah digilai. Apatahlagi dengan laki2 ajnabi. Ustazah bukan tidak tahu, bukan?

    Lagi satu, meruntun hati saya dengan fesyen terkini ustazah. Semoga ustazah istiqomah dengan pemakaian tudung labuh koshibo dan jubah yang simple2 sahaja.

    Maaf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asif saya mengganggu.
      pada saya, pemakaian tudung labuh koshibo smakin ssh nak menarik perhatian.
      Niat ustzah fatimah baik. Beliau cuba memberi inspirasi pemakaian tudung fesyen dgn aurah yang masih dijaga rapi.
      Beliau tidak bertabarruj.

      Semoga saudara/i diberi pencerahan oleh Allah. Kita cuba bersangka baik.

      Sekali lagi saya ulang, kita bersangka baik ya. Maaf.
      Jazakumullah ~ ^^

      Delete
  36. Frankly , sy tak berapa nak faham sikap sesetengah orang yang sekolah -sekolah agama ni..nape ye kita ni terlalu sgt nampak salah orang..make up to normal la , org nak amik gambar takkan nak bg muka tu pucat , dan pakaian ustazah tu ok je..tak terlalu menonjol pun. She still keep her modesty. Please make dua' utk apa saja yg beliau lakukan mendapat keredhaan Allah. Tolong la korang ni jangan la berfikir terlalu sempit sgt...Subhanallah. Why you guys think in negative way. Pendakwah muda ni bagus sebab mereka blh tarik ramai anak2 muda yg tergelincir di luar sana. Just doakan ustazah fatimah ni istiqamah dan di atas landasan yg betul. Dia pun manusia macam kita jg, mana ada manusia tak buat salah. Nonsense. Terlalu ramai di luar sana memerlukan pencerahan dalam hal ehwal agama. Dan ingat, mereka yg berbuat dosa ni, perasaan utk kembali ke pangkal jalan terlalu kuat, byk halangan yg mereka terpaksa tempuh...bglah semangat dari mematikan hasrat mereka untuk kembali landasan yang benar. Pasal lelaki yg memuja suara ustazah ke atau ustazah ni cantik ke , yg tak betulnya , org yg memuja ustazah tue, bknya salah ustazah pun!. My 2 cents. Take it or leave it.

    ReplyDelete
  37. untuk renungan bersama:

    jangan sesekali menjadi mudah dan berlapang dada dengan sebarang pertentangan syarak dan perbincangan yang masih boleh dibincangkan hanya atas nama DAKWAH.

    Jangan sesekali beralasan juga, dia hanya manusia biasa.

    wahai muslimin dan muslimat,

    cubalah menerima komen negatif dengan dada yang lapang.

    tahukah anda, tanpa komen negatif begini, sudah berapa ramai pendakwah sudah terbabas HANYA ATAS NAMA DAKWAH?

    saya yakin dakwah yg berlandaskan manhaj yg sahih tidak mengundang fitnah sebegini.

    jika ada yang tidak berpuas hati komen negatif, tanya balik diri anda, apakah anda mengeluarkan pendapat dan membela seseorg atas dasar ilmu, atau emosi dan taasub???

    pada saya jelas2 sesiapa yang beri komen negatif itu ada poin yang boleh difikirkan bersama.

    bukan mahu bergaduh, cuma mahu empunya diri, ustazah Fatimah Syarha kembali menginsafi diri dan mengoreksi tindakan beliau. sementara masih belum terlewat.

    wallahu'alam.

    *saya bersama2 mereka yg memberi komen negatif itu, sudah tentu.

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum..

    Jemput datang ke blog kami, http://karyaassohwah.blogspot.com/. Terima Kasih

    ReplyDelete
  39. hai.. salam kenal,
    follower no.8238
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum wtb...
    Salam berbahagia saya ucapkan
    semoga anda semua sentiasa mendapat rahmat dan hidayah drp Allah SWT..
    Kepada yang berbahagia Ustazah Fatimah syarha dan semua pengunjung laman ini...saya adalah salah seorang yang sentiasa mengikuti siri ceramah ustazah dan turut membaca buku-buku yang sangat banyak manfaatnya hasil nurkilan drp ustazah.
    Untuk saudara pengunjung laman ini yang ingin mendalami lebih lagi buku-buku agama yang pelbagai bidang silalah mengunjungi laman berikut:-

    http://sambooks-synergymedia.blogspot.com/.
    http://sambooks.com.my
    fb: samsynergymedia

    ReplyDelete
  41. alhamdulilah.... kurniaan ilahi
    bersabarlah wahai jiwa yang tenang

    ReplyDelete
  42. benarlah kata pepatah arab, kita xdapat nak puaskan hati semua manusia.. smile.. :)

    ReplyDelete
  43. SubhanAllah... ustazah, ustazah sebaya saya :) nak jadi mcm ustazah mmg mustahil tapi sekurang-jurangnya ustazah idola says... #MasyaAllah... masih menggeleng kepala (kagum)...

    ReplyDelete
  44. ustazah memperkenalkan diri dengan resume dikatakan riak, manusia2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia mmg x kan pernah puas hati

      Delete
  45. motivated slps membca..sayang ustzah.sy memerlukan ustzah yg bukan sahaja bijak berdakwah malah yang bijak dalam akademik...bg yg mmberi komen negatif, mungkin cumburu,bg yg ingin mnegur berilah komen yg membina, bg yang menghukum ingatlah kita dijadikan Allah untuk saling ingat mengingati bukan saling menghukum kekurangan orang..setiap manusia ade kelemahan msg2..wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree with you... (:

      Delete
  46. Assalamualaikum ukhti Fatimah.. Sungguh terinspirasi membaca resume ukhti. Ada pro dan kontra juga dgn resume ni. Apa2pun komen yg negatif ukhti jgn ambil hati. Jadikan penguat semangat. Semoga ukhti terus istiqamah dlm berdakwah dan semoga Allah sentiasa berkati segala apa yg ukhti lakukan.

    ReplyDelete
  47. subhanAllah....teruja dgn qurniaan Allah kpd ustazah

    dapat satu idea....mana2 tudung yg dah season tu jgn dibuang, elok dijahit semula dan disambung/ cantum pada tudung yg singkat tu supaya nmpak labuh mcm ustazah pakai....

    ReplyDelete
  48. "Langkah jihad ini tak maju dek puji, tak mundur dek keji, tapi kan tetap melangkah memburu janji Ilahi"

    saya sokong perkara baik yg cuba diusulkan oleh ustzh fatimah kerana terlalu byk perkara maksiat dalam dunia..dunia dakwah perlu lebih aktif, relevan dan kena bukan saja kepada org sederhana tetapi remaja yang ramaaiiii rosak akhlaknya di luar sana asalkan masih mengikut syariat

    saya juga seorang penceramah motivasi.... saya amat sokong apa yang ustzh lakukan sekarang....

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum..sy amat meminati penulisan hasil karya ustazah..malah sy ingin menjadikn sbg motivater sy dlm pembelajaran..smga sy dpt mnjdi spti ustazah.. ;)

    ReplyDelete
  50. ustazah, saya rase bahaya appearkan no ic dan no phone..

    ReplyDelete
  51. Mabruk Ustazah..Selamat maju jaya:)

    ReplyDelete
  52. Allahuakbar..kagum melihat kejayaan kejayaan ustzah..teruskn perjuangan mu ustzah..

    ReplyDelete
  53. ustazah... kalaulah ustzah boleh dtg kt uitm puncak perdana shah alam... serius kehausan ilmu dari ustazah... :(..

    ReplyDelete
  54. Assalamu'alaikum, boleh tak ustazah kongsi tips belajar ustazah? Jazakallahu khair~ Tahniah atas segala kejayaan ustazah. Moga Allah redha dalam setiap urusan ustazah.

    ReplyDelete
  55. Apa yang mendorong ustazah jadi sehebat ini? rasa nak tahu sangat2..mohon perkongsian usatazah

    ReplyDelete
  56. As salam, subhanallah n syabas, teruskan perjuangan, Allah bersama kita. . Semoga menjadi cth tauladan dan idola anak muda pd zaman sekarang. All the best.

    ReplyDelete
  57. Salam....macam mana nk bg tulisan kita nampak kreatif...maksud saya gaya bahasa yang menarik dan mudah difahami,macam tu jgak novel?mohon penjelasan ya...

    ReplyDelete
  58. bismillahirrahmanirrahim alhamdulillah..semua ini datang dari Allah.. allah datngkan yg berbahagia ustazah fatimah syarha kepada kita untuk membantu kita kejalan allah.. allahu kami berbangga dan sgt berterima kasih kerana ustazah dapat membantu kami ke jalan allah. in shaa allah.. hnya Allah yg dpt membalasnya. teruskanlah usaha kita.. kita semua pendakwah. niat kerana Allah.

    ReplyDelete
  59. Assalamu'alaikum ustazah. Boleh ustazah kongsi cara ustazah membahagikan masa dan tips belajar ketika masih dalam pengajian di universiti x? Terima kasih ustazah.

    ReplyDelete
  60. salam ustazah, saya Mohammad Afiq Bin Alias dari Sudu Emas Publication, editor Majalah Halal Pavillion, kami nak masukkan ustazah dalam salah satu kolum majalah kami. Harap ustazah berminat. Ini contact no saya: 018-7915471, email -shabbyloki@yahoo.com

    ReplyDelete
  61. Maaf ye ustazah..laki ustazah Farhan Hadi tu memang bahasa kurang ajar macam tu ke? dok hantar email kat saya maki2...memang org klantan biadap macam ni ye?

    saya jual rumah di mudah dan saya ada print screen bahasa laki ustazah tu..

    -SUFlAN
    -O13 211O659

    ReplyDelete
  62. serikandi zunairah10 April 2015 at 08:27

    salam.. ustazah boleh ustazah terangkan lagi tentang sekolah beraliran tanawi. saya amat teringin nak masuk selepas baca novel ustazah iaitu tautan hati.. tapi bila saya cari kat internet tak pernah jumpa pasal sekolah agama beraliran thanawi di pahang. saya harap ustazah atau saudara saudari yang lain boleh membantu saya,, terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kbnyakannya sekolah beraliran thanawi tu kt sekolah menengah agama (SMA) skolah agama kt perak ada thanawi . imtihan untuk form4 .

      Delete
  63. ustazah macam mana nak dapatkan buku buku ustazah yg lama lama.. adakah boleh secara on line juga..

    ReplyDelete
  64. Berkata yang baik2 ..ia adalah doa utk diri sendiri..melihat yg baik2 ..ia akan memperlihatkan kebaikan diri sendiri..
    Terima kasih ust fatimah syarha yg sudi jadi ikon pelajar sekolah kami..smka sabak bernam..doakan anak2 di sini bakal menjadi murabbi dan pejuang agama yg ikhlas.
    Terima kasih..

    ReplyDelete
  65. ooo..yg komen bahasa kasar dlm ni asben ustazah lah ye...ermmm...gitu rupanya. patut sokong bagai nak rak..

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum ustazah.
    Allah anugerahkan ustazah banyak kelebihan. Masyaallah.

    Saya pernah hadiri ceramah ustazah, biasa ikuti ustazah di Radio IKIM. Mesej ustazah bagus. Niat ustazah baik. Cuma saya nak beri pendapat sedikit, harap maafkan saya. Saya pernah luahkan kpd rakan-rakan, dan mereka ingatkan saya, kenapa cakap belakang. Bagi tahulah terang2. Kalau apa yg saya katakan betul, ustazah boleh ambil, kalau tidak, mohon ustazah maafkan saya.

    Komen saya begini: Ustazah muda, cantik, manja. Bila ustazah berada di hadapan audien atau di corong radio, gaya dan nada suara ustazah boleh menggetar hati ramai lelaki muda mahu pun yang tua. Pada hemat saya mungkin ramai yg terbawa2 ke alam mimpi. Niat ustazah untuk berdakwah mungkin kurang selari dengan kaedah yang ustazah gunakan. Kalau semua audien ustazah adalah wanita, saya rasa tak bermasalah. Allahu 'alam.

    Saya mohon kemaafan dari ustazah kerana pernah berkata-kata tentang ustazah di belakang (mengumpat la tu...)



    ReplyDelete
  67. Assalammualaikum, ustaz saya nak tanya ustaz ada buat pengajian ke. Saya berminat nak jadi anak murid ustazah

    ReplyDelete