Lepas Kahwin Bercinta - Fatimah Syarha

728x90 AdSpace

Terkini

Lepas Kahwin Bercinta



Cinta yang bertandang di lubuk hati itu fitrah. Namun, apabila ia disusuli tindak-tanduk yang tidak Allah redai, ia akan bertukar menjadi fitnah. Allah SWT memahami fitrah ini dengan mensyariatkan perkahwinan. Justeru, untuk apa aku menikmati cinta sebelum perkahwinan?


Bahaya Cinta Sebelum Kahwin 


  • Pasti kelak diriku ibarat lembu yang ditarik hidung oleh nafsu.

  • Menyibukkan hati merindui makhluk yang tidak halal bagiku seumpama membuka pintu syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakanku daripadaNya.

  • Hati akan terseksa dengan barah rindu.

  • Rindu palsu akan membelenggu minda hingga ia terjajah dan terhina dibawah jajahan syaitan.

  • Cinta lalai akan menyebabkan ku alpa daripada mempersiapkan diri untuk keperluan dunia dan akhirat.

  • Aku boleh menjadi tak rasional berfikir jika benar-benar mabuk cinta.

  • Fitnah cinta ibarat racun yang akan membunuh akal, jiwa dan perasaan.

  • Jiwaku terganggu dalam menilai mana yang baik, mana yang buruk untuk diriku.

  • Jika aku dan dia berjaya melangkah ke alam rumah tangga nescaya ia terbina atas dasar maksiat, yang mengundang pada kepada peribadi zuriat kami pastinya. Na'uzubillah!

[Petikan daripada buku Pemilik Cintaku Selepas Allah dan Rasul]


Lepas Kahwin Bercinta Reviewed by Fatimah Syarha on 10:53:00 Rating: 5 Cinta yang bertandang di lubuk hati itu fitrah. Namun, apabila ia disusuli tindak-tanduk yang t...

22 comments:

  1. mengarut. tiada cinta macam mana nak kahwin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengarut . tiada niat nak kahwin kenapa nak bercinta ?

      Delete
    2. Couple pun haram ni kan bercinta sebelum kawen. Jd kenapa di persoalankan mungkin boleh luahkan cinta pada ya Rabb terlebih dahulu. Dan anda juga boleh berjinak2 dalam BM 😉

      Delete
    3. bercinta lah bila dh betul betul bersedia then kawen. sapa suh bercinta masa zaman sekolah/belajar

      Delete
  2. Macam mana nak kawal perasaan suka pada seseorang yang tidak tahu kita suka pada dia? Apakah hukum memendam perasaan cinta atas kerana takut kemurkaan illahi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sebuah buku yang sangat menarik. tajuknya, "TARBIYAH SENTAP". saya yakin akhi akan dapat jawapan yang dicari melaluinya.

      Delete
  3. I pun nak try this way, bercinta selepas kawin but the problem nya mana lelaki tu .. sampai sekarang pun xde lelaki yg dtg kat mak i cakap dia nak kawin dgn i sebab dia x nak bercinta sebelum kawin .. boleh tlg jawapkan kemuskilan nie x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. doa banyak2. jodoh itu rahsia Tuhan. yakinlah, jika tak jumpa 'dia' di sini, maka akan jumpa 'dia' di sana.

      Delete
    2. doa banyak2. jodoh itu rahsia Tuhan. yakinlah, jika tak jumpa 'dia' di sini, maka akan jumpa 'dia' di sana.

      Delete
    3. Ada dan possible, saya diperkenalkan oleh kawan then after a week he met my parents for engagement and now, since 3 months ago saya sudah menjadi isterinya.

      Delete
  4. Setuju. Tapi itu fitrah. Cuma kena letak cinta pada jalan dan tempat yang betul. Bercinta, berkasih sayang dan ingin bersama sama hingga ke syurga. Jangan letakkan cinta pd tempat yg salah. Kelak akan menyesal.

    ReplyDelete
  5. Ini dah melampau dah...mmglah perasaan manusia akan rindu seseorg..berdoalah supaya org yg kite suka tu jd jodoh dan pasangan kita buat selama2nya...kalau dh Tuhan ckp tidak, maknanya tidaklah... ada 3 jawapan yg dtgnya dr Tuhan, 1.Ya 2. Tidak 3. Tunggu....... mencintai seseorg pun kdg2 kena ingat kita harus mencintai Tuhan dahulu...

    ReplyDelete
  6. http://azhambafaqir.blogspot.com/ - jom follow blog sye. bru nak bertatih. semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  7. Kalau niat nk kawin cnna pulak??

    ReplyDelete
  8. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  9. Moga yang suci dijaga hingga benar2 yang halal dan layak menerimanya...
    Sabar dan tabah diuji...

    Amin...

    ReplyDelete
  10. Benarlah semua itu... demi menjaga maruah di hadapan-Nya.

    ReplyDelete
  11. Nak awek ustazah sorang..

    ReplyDelete
  12. ala..majoriti org pun bercinta sblm kawin..org alim sekali pun. yg penting pandai jaga diri.

    ReplyDelete
  13. alim mana cakap ni?
    imam2 muktabar bt mcm nie ke?
    sahabat nabi bt mcm ni?

    ReplyDelete
  14. Salam....sy bercinta selepas berkahwin...tp lain pulak yang terjadi....
    Maaf sy jd mcm fobia utk terima cinta lepas berkahwin =(

    ReplyDelete