ISU DNA VERSI RINGKAS :) - Fatimah Syarha

728x90 AdSpace

Terkini

ISU DNA VERSI RINGKAS :)

Salam sebarkan bahagia.

Masa berlalu, isu ini pun sudah berlalu.
Namun, masih ada yang baru tahu dan datang merujuk. Terima kasih atas sikap tabayyun (meneliti dengan berhati-hati) kalian. Sungguh terpuji.

Di sini saya lampirkan ringkasannya.


1.Saya mohon maaf jika ada kesilapan dan kelemahan kerana saya manusia biasa, tidak maksum, berpotensi untuk betul atau salah bila bila masa sahaja.

2. Antara tanda kekuasaan Allah, DNA adalah spesifik untuk sesuatu makhluk. Ia tidak mungkin bergabung dengan makhluk makhluk yang lain. Dan dalam rancangan itu, saya tidak sesekali berkata atau bermaksud DNA lembu itu akhirnya bergabung dengan DNA manusia. Itu cuma salah tafsiran. Semoga Allah sudi ampunkan mereka yang menokok tambah.

3. Susu lembu memang mengandungi DNA lembu. Kenyataan ini disokong semua saintis. Bahkan, DNA bakteria yang hidup dalam susu, protein, amino asid, immunoglobulin.

4. Saya akui, setakat ini tiada kajian saintifik bila kita memakan sesuatu makanan kita akan ikut sifat/karakter makanan tersebut. ALLAH Maha Kaya, Pemurah, Adil, Pelindung- DIA ciptakan bermacam macam jenis makanan untuk kita nikmati. Ada manusia allergik pada sesuatu bahan lantas dengan rahmat ALLAH ada alternatif lain.

5.Namun, secara metafizik, melangkaui Sains, makanan memang salah satu (bukan satu satunya) faktor yang boleh mempengaruhi akhlak.  Antara salah satu basic law, you are what you eat. Islam menggalakkan makan sesuatu yang bukan saja halal tapi tayyiba. Susu lembu halalan tayyiba untuk kita. Susu ibu halalan tayyiba untuk bayi.

Rujuk ceramah Syeikh ini untuk membuka minda.

6. Rujuk kajian Dr. Elies Elias (semoga Allah memberinya syurga Firdaus tertinggi) tentang Epigenetics tentang kesan pemakanan terhadap emosi bayi.

Dr. Elies Alias
PhD, MSc, BSc (Hons). Biomaterial and Tissue Engineering.
United Kingdom

7. Saya akui, DNA tidak lebih kepada 'penanda' sesuatu makhluk - tidak lebih dari itu. Sebab itu DNA boleh jadi bahan bukti sesuatu kes jenayah. Dan DNA lembu memang wujud dalam susu lembu.

8. Lain lain isu  sila ke
Wallahuaalam.

Salam sebarkan bahagia.

ISU DNA VERSI RINGKAS :) Reviewed by Fatimah Syarha on 12:01:00 Rating: 5 Salam sebarkan bahagia. Masa berlalu, isu ini pun sudah berlalu. Namun, masih ada yang baru tahu dan datang merujuk. Terima kasih ata...

8 comments:

 1. Semangat dan Sukses buat kita semua. Semoga mendapat rezeki yang halah, berkah, dan juga melimpah. aamiin PASTI BISA !! YAKIN BISA !!! Terima kasih banyak atas informasinya || http://goo.gl/SliWuT || http://goo.gl/n08Vap || obathepatitisckronik97.blogspot.com || obathepatitiskronik.blogspot.com/ || obatchikungunya97.blogspot.com/ || http://obatalamikista97.blogspot.com/ || http://obathemoglobin97.blogspot.com/ ||

  ReplyDelete
 2. semoga ustazah terus tabah dan meneruskan perjuangan dakwah. saya dah bertahun ikuti ceramah ustazah dan buku2 ustazah dan suami hampir semuanya saya baca. saya sangat senang dengan pendekatan ustazah dlm menerangkan sesuatu isu.

  ReplyDelete
 3. Terima kasih ustazah atas pencerahan. Saya menyokong penuh penyusuan ibu, bahkan saya menyusu bayi saya sepenuhnya.. cuma apa yg saya nampak dgn contoh di depan mata, ada anak kawan saya umur 2 tahun setengah (hanya susu ibu sepenuhnya selama 2 tahun), sangat meragam, tantrum, emosi tak stabil, mudah mengamuk. Berbanding sorg lagi kawan saya, anaknya 3 tahun, hanya dpt menyusu ibu selama sebulan, selebihnya minum susu lembu, adalah seorg yg patuh, jarang sgt tantrum, tenang.. walaupun contoh ni mungkin terpencil saya cuma nak katakan, tak semestinya minum susu lembu itu tidak baik, kerana susu lembu juga halal, susu kambing apa kurangnya juga. Lembu binatang ternakan (an 'am) - patuh, tidak bersabung, dan bukan seperti binatang buas yg bersifat ganas dan pemarah.

  ReplyDelete
 4. zaman sekarang zaman teknologi. zaman yang kaya dengan info.saya rasa berbagai2 pendapat blh diolah dengan kata2 ustzah dalam rancangan tersebut dan nampaknya kata2 ustzah lebih direct dan jelas seperti foto rancangan di atas.tiada yang terselindung dan memang betul itu kata2 daripada ustzah.dalam memberi pencerahan kita perlu berfikir pada kondisi audien.jangan fikir hanya pada diri kita sahaja.jawapan ustazah di atas masih belum menyentuh point yang ustzah bawa dalam rancangan tersebut..sekian..:)

  ReplyDelete
 5. Pengen yang lebih seru ...
  Ayo kunjungi www.asianbet77.com
  Buktikan sendiri ..

  Real Play = Real Money

  - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
  - Bonus Mixparlay .
  - Bonus Tangkasnet setiap hari .
  - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
  - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
  - Cash Back up to 10 % .
  - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

  Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
  - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
  - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
  - WHATSAPP : +63 905 213 7234
  - WECHAT : asianbet_77
  - SMS CENTER : +63 905 209 8162
  - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

  Salam Admin ,
  asianbet77.com

  Download Disini

  ReplyDelete
 6. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete